Saturday, August 31, 2013

Ketam oh ketam..

Assalamualaikum semua,

Diruangan ini saya nak memperkenalkan jenis-jenis ketam laut yang boleh dimakan. Meh kita tengok gambar-gambar ni :

Ketam Renjong

Mesti ramai yang kenal ketam ni. Kalau pergi pasar, ketam ni memang famous dengan nama ketam biru disebabkan warnanya yang obvious biru. Tapi yang sebenarnya, nama ketam ni ialah Ketam Renjong.
















Yang biru ni ketam jantan. Yang betinanya pulak warna hijau-hijau kelabu. 
















Ketam Harimau

Ketam yang ni pun tak kalah sedapnya. Namanya pula bersesuaian dengan warna di cangkerangnya yang berbelak-belak macam belang harimau.
















Ketam Bintang

Ketam ni senang je nak kenal. Kalau nampak tanda bulat hitam di badannya ala-ala tahi lalat besar, tulah Ketam Bintang. Bukanlah bentuk bintang yang terdapat dibadannya. 
















Ketam Unjang @ Unje

Haaa.... ini la ketamnya. Nampak memang toug tapi cangkerangnya lembut tak la keras mana. And then cangkerangnya tu macam kita pegang baldu. 

 















Owh ye... dah cerita tentang ketam ni... macam mana nak tau ketam ni sedap? Kalau kita beli ketam, tapi isinya sikit jer... haishhh.. penatnya nak bertarung dengan kulitnya tuh... so, kalau isinya banyak, baru la berbaloi, kan? 

So, macam mana nak tau isinya banyak? hehehe.... ini ada petua nelayan-nelayan... kalau masa ditangkap tu bulan penuh (mengambang), bermaknaya isi ketam yang ditangkap tu banyak le. Tapi kalau masa tu bulan sabit (bulan separa penuh), biasanya isi ketam sikit je. Kalau tak percaya, try la beli ketam dan cek isinya!
























No comments:

Post a Comment